Kleurrijk en geurig fleuren ze onze muren en bloemperken op… maar wist je dat sommige bloemen al duizenden jaren in de keuken worden gebruikt? Zoet, kruidig, bitter of kruidachtig, ze geven kleur en smaak aan zoete en hartige gerechten en passen bij allerlei bereidingen. Sommige hebben zelfs belangrijke voordelen voor de gezondheid.
Hier is een korte blik op de 10 eetbare bloemen die het meest gebruikt worden in de keuken.
Viooltje
Viooltjes zijn wilde vaste planten uit de Violaceae-familie die tussen 10 en 20 cm hoog worden. Het wordt vaak geassocieerd met de komst van mooi weer.
De bloemen en bladeren van het viooltje zijn eetbaar. Ze worden gewaardeerd om hun subtiele smaak en aangename geur en zijn perfect in hartige en zoete gerechten en bereidingen, zoals vlees (vooral lamsvlees), vis, crèmes, soepen, fruitsalades en chocoladebereidingen. Viooltjes zijn rijk aan vitamine A en C.

Oost-Indische kers
Nasturtium, of Tropaeolum majus, is een eenjarig kruid dat bekend staat om zijn felgekleurde bloemen en blauwgroene bladeren. Bijna alle delen van de plant, van zaden tot bloemen, bladeren en bloemknoppen, zijn eetbaar. De pittige bloemen zijn perfect om gemengde salades of vlees- en visgerechten op smaak te brengen. De bladeren daarentegen zijn licht zoet en geven een groene salade meer pit. De zaden en bloemknoppen zijn ideale specerijen als ze in azijn worden bewaard.
Nasturtium heeft ook geweldige medicinale eigenschappen, vooral bij het verminderen van bronchiale aandoeningen, en kan helpen de huid en het haar te revitaliseren.

Bernagie
Bernagie, of Borrago officinalis, is een honingplant die in veel Europese landen wordt gegeten en gewaardeerd wordt om zijn lichte jodiumsmaak. De meestal helderblauwe bloemen, bestaande uit vijf bloemblaadjes, worden rauw gebruikt in gemengde salades of om gebak te versieren, terwijl de bladeren kunnen worden toegevoegd aan wintersoepen, omeletten en traditionele sauzen. Boragezaden worden geperst om de olie te extraheren, die effectief is bij het voorkomen van huidproblemen.

Goudsbloem
Calendula, of Calendula officinalis, behoort tot de familie van de Asteraceae. Het is een eenjarige plant die tussen de 40 en 60 centimeter hoog wordt, met mooie lichtgele tot oranje bloemen die vanaf juni openen en sluiten afhankelijk van het licht. De subtiele radijssmaak maakt het een uitstekende toevoeging aan veel hartige gerechten, waaronder rijstgerechten, soepen, rauwkost en salades.
Goudsbloemen worden ook veel gebruikt in gerechten als kleurstof. Ze zijn ook rijk aan vitamine A en caroteen.

Roos
De roos is een van de bekendste en meest gebruikte eetbare planten in de keuken en in essentiële oliën. Als bloem van de roos is ze verkrijgbaar in vele kleuren, geuren en smaken, van bitter tot fruitig, van zoet tot intens, waarbij de donkere soorten een meer uitgesproken smaak hebben. De rozenknoppen worden gebruikt, net als de vruchten (rozenbottels) en de bloemblaadjes, waarvan de witte basis is verwijderd.
Of ze nu gebruikt worden in jam, siroop, gekristalliseerd in suiker, boter, sorbets of zelfs brandewijn, rozen zijn perfect voor zoete bereidingen.

De klaproos
De papaver(Papaver Rhoeas) is een kleine wilde bloem uit de Papaveraceae-familie en heeft een fascinerende, intens rode kleur die prachtig staat op velden en braakliggende weiden. Het wordt al heel lang gebruikt om voedselkleurstof te maken.
Alleen de bloemblaadjes zijn eetbaar, de rest van de plant is giftig. Ze hebben een milde, bloemige, licht zoete smaak, met een nootachtige nasmaak. Net als de roos past de klaproos heel goed bij zoete gerechten, vooral crèmes, chocoladedesserts en siropen.

Viooltjes
Het viooltje behoort net als het viooltje tot de Violaceae familie en is eigenlijk een hybride van de Viola Tricolor. Het wordt vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde, als een zalf om huidproblemen te behandelen of als een aftreksel om koortsopflakkeringen te kalmeren.
De viooltjesbloemen, met hun 5 felgekleurde, fluweelachtige bloemblaadjes, zijn eetbaar en hebben een zoete, bloemige smaak. Ze kunnen rauw gebruikt worden om hartige of zoete gerechten te verrijken, van rauwe groenten tot groene salades, crèmes en fruitsalades.
Primula’s
Primula, of Primula acaulis, is een vaste kruidachtige plant uit de Primulaceae familie, die vaak geassocieerd wordt met de komst van de lente. Er zijn meer dan 400 verschillende soorten sleutelbloemen, variërend in kleur van geel en wit tot blauw en roze.
De jonge bladeren en bloemen worden vaak gebruikt in de keuken om koude gerechten te versieren, salades en gebak te garneren of soepen te kruiden. Ze kunnen ook als aftreksel worden bereid.

Duizendblad
Net als goudsbloemen behoort duizendblad tot de familie van de Asteraceae. Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar door zijn winterhardheid en veerkracht is het een ideale wilde bloem om je tuinen en bloemperken mee op te fleuren. Bovendien zijn de bloemen en bladeren perfect eetbaar. Terwijl de bladeren kunnen worden gebruikt als specerij, in kleine hoeveelheden vanwege hun zeer sterke geur, kunnen de bloemen van duizendblad worden gebruikt in zowel hartige als zoete gerechten: vlees- of visterrines, sauzen en soepen, fruitsalades, enz.

Dahlia
Ook uit de Asteraceae familie komt de dahlia rechtstreeks uit Centraal-Amerika, waar hij oorspronkelijk als groente werd gegeten door de Azteken. Ze wordt weinig gewaardeerd door Europeanen vanwege haar bittere, scherpe smaak, vergelijkbaar met die van artisjokken, en wordt meer gebruikt als sierplant.
Toch zijn de bloemen en knollen perfect geschikt voor consumptie, vooral in hartige groentegerechten. Ze gaan ook bijzonder goed samen met uien.










