Geliefd om zijn heerlijke smaak en zachte textuur, is radijs ook een van de gemakkelijkste groenten om te kweken en te onderhouden in de tuin. Daarbij komen nog de vele voordelen voor de gezondheid, te beginnen met het lage caloriegehalte en het hoge gehalte aan vitamines en antioxidanten, die het immuunsysteem helpen stimuleren en het tot een krachtig hulpmiddel bij het dieet maken. Wat zijn de soorten en kenmerken van radijs en hoe kweek je ze in je moestuin? Ontdek alles wat je moet weten over deze afslankende groente, ideaal om het lichaam in goede conditie te houden.
Radijs: algemene informatie
Wat is een radijs?
De radijs, in zijn wetenschappelijke vorm Raphanus sativus, is een eenjarige wortelgroente van de familie Brassicaceae, vooral bekend om zijn knapperige, smakelijke wortel, die in kleur varieert van roze tot zwartachtig, wit of rood, afhankelijk van de variëteit. De hoogte varieert ook tussen 15 en 30 cm.
Radijs kan worden gegeten als aperitief of geraspt in vinaigrettes of soepen. Naast de vele voordelen voor de gezondheid is radijs ook heel gemakkelijk te verzorgen, niet veeleisend en snelgroeiend, tot grote vreugde van beginnende tuiniers die het graag in de moestuin kweken.
De verschillende soorten radijs
Radijs is er in vele variëteiten, meestal onderverdeeld op basis van het type gewas of de vorm/kleur van de wortel. Deze omvatten de gedwongen radijs, de alle-maanden-radijs, de winterradijs, de wortelradijs en de zomerradijs. Er zijn echter twee grote radijsfamilies:
- Elke maand radijs De maandelijkse radijs, van verschillende vorm, grootte en kleur, is rijk aan vitaminen en mineralen en bijzonder lekker als hij binnen een paar dagen na het oogsten wordt gegeten. Er zijn veel variëteiten: Rond Écarlate, D’Orléans, Cerise, Flamboyant, National, enz.
- Lange radijs Lange radijzen zijn minder bekend en hebben een ruwe, donkere schil. Ze worden geraspt gegeten en zijn een paar weken houdbaar. Variëteiten zijn onder andere Noir Long d’Hiver en Long Violet de Gournay.
Hoe plant en kweek ik radijs?
Radijs zaaien
Het kweken van radijs is heel eenvoudig, te beginnen met het zaaien. Kies een zonnige of licht beschaduwde plek. Radijzen gedijen goed in grond die koel, vochtig, vrij van rommel en diep genoeg is (als je ze in een container kweekt). Aarzel niet om compost te gebruiken om de grond te verrijken, indien nodig.
Begin met het zaaien van je radijsjes bij voorkeur na de laatste wintervorst voor radijsjes voor alle maanden, of in de zomer voor lange radijsjes. Maak om de 10 cm groeven van 2 cm diep en laat er dan om de cm een zaadje in vallen. Bedek met een dun laagje potgrond en geef water. Verspreid het zaaien om de 10-15 dagen, zodat je elke maand van radijsjes kunt genieten.
Verzorging en oogsten
Radijzen zijn niet erg veeleisend en zijn erg leuk om te kweken. Afgezien van regelmatig water geven om de grond koel te houden, vooral in de zomer, en onkruid verwijderen als het verschijnt, vergt het heel weinig onderhoud. Als je wilt, kun je de planten na 3-4 dagen uitdunnen, zodat de radijsjes zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Oogsten gebeurt meestal 4-6 weken na het zaaien, afhankelijk van de variëteit. Laat ze niet te lang in de grond staan, want dan kunnen ze al hun smaak verliezen, en pluk ze regelmatig zodra het roze gedeelte tevoorschijn komt.
Plagen en ziekten van radijs
Vlooienkevers en koolmadenlarven zijn bijzonder schadelijk voor radijs en doorboren de bladeren en wortels. Om deze bedreiging een halt toe te roepen, moet je radijs in de buurt van aromatische planten planten. De sterke geur die ze verspreiden zal helpen om schadelijke insecten af te weren. Je kunt ook een sluier of insectenwerend gaas gebruiken.
Samengevat
Naam: Radijs(Raphanus sativus)
Familie: Brassicaceae
Type: Wortelgewas, eenjarig
Hoogte: 15 tot 30 cm
Blootstelling: Zonnig
Grond : Koel, vochtig, vrij van puin
Zaaien: maart tot september in de volle grond
Oogst: april tot oktober








