Begin van de lente? Het einde van de winter?
Zoals elk jaar willen tuiniers tussen de buien door glippen om hun handen in de grond te steken!
Het licht is er, de vogels zingen, maar zolang de grond te koud en kletsnat is, heeft het geen zin om iets te doen. Als het weer droog is en de aarde niet langer plakkerig, is het tijd om aan de slag te gaan!
De allereerste klusjes
Het eerste wat je moet doen is de tuinbonen zaaien, die goed bestand zijn tegen de kou. In sommige regio’s kunnen ze al in februari worden gezaaid! Winterharde erwtenvariëteiten (met ronde, gladde zaden) kunnen op hetzelfde moment worden gezaaid. Wil je de maankalender volgen? 1, 10 en 11 maart zijn goede dagen voor dit werk.
Uien en sjalotten komen het best tot hun recht in maart, net als aardappelen. Goede dagen: 21, 22 en 23 maart! Als het weer het echt niet toelaat, wordt het planten natuurlijk uitgesteld tot de vroegst mogelijke datum. Deze groenten hebben enkele maanden nodig om rijp te worden, dus plant ze zo vroeg mogelijk.
Gelukkige tuiniers die een bed of kas tot hun beschikking hebben, kunnen overwegen om de eerste radijsjes, spinazie, sla, kervel, enz. te planten, afhankelijk van het weer natuurlijk. Het is best om zuinig te zijn met de hoeveelheden – je weet maar nooit, er kan nog vorst komen in deze tijd van het jaar!
Aan de andere kant kan iedereen genieten van het kijken naar de jonge scheuten van de verschillende groenten die in de warmte van het huis worden gezaaid: tomaten moeten meteen worden gezaaid, op 10 en 11 maart, gevolgd door kool (bij opkomende maan en op bladdag – of bloemdag voor broccoli) en selderij (bij opkomende maan en op verschillende dagen, afhankelijk van of het knolselderij of stengelselderij is!) Met een minimum aan zorg, vooral wat betreft water geven, geeft het zaaien van kool in een kwekerij redelijk goede resultaten voor de amateurtuinier. Het zaaien van selderij is veel lastiger en langzamer: selderij is een “neef” van de wortel, waarvan de “grillige” kieming welbekend is!

En vergeet aubergines en paprika’s niet, die op dezelfde dagen moeten worden klaargemaakt als tomaten – dit zijn ook “fruitgroenten”, zodat de planten klaar zijn voor het mooie weer.
Om zaailingen in kratten, potten of clumps in goede omstandigheden te zaaien, is het belangrijk om een goede zaaigrond te kiezen, die je kunt kopen bij een gerenommeerd tuincentrum.
Zonder kas zijn veel tuiniers misschien huiverig om tomaten te kweken. Waalse zaadbedrijven hebben echter zaden van verschillende regionale variëteiten, waarvan sommige goed geschikt zijn om in de volle grond te kweken: Verte de Huy, Rouge de Namur, Prolifique de Falisolle, Charnue de Huy, etc. Cherrytomaten zijn ook erg winterhard en kunnen in een grote pot groeien! Er is geen reden om het plezier van thuis tomaten kweken te missen!
In welke staat is de tuin?
- Zijn sommige bedden bedekt metonkruid?

Als er onkruid begint te verschijnen, hoef je je niet te haasten om onkruid te wieden: hun aanwezigheid is nuttig!Het is normaal: op land waar geen concurrentie is, kunnen de zaden in de grond ontkiemen en de spontane vegetatie produceren die zo veel tuiniers zo onsmakelijk vinden! Deze vegetatie is logisch, want ze komt overeen met de toestand van de bodem op dat moment. Deze planten zijn indicatoren van de eigenschappen van de bodem. Hun diversiteit geeft ook informatie over de toestand van de tuin en zijn omgeving: hoe groter de diversiteit, hoe diverser en evenwichtiger de omgeving als geheel.De groei van onkruid biedt dekking voor kale grond, wat ook heel belangrijk is in de winter. Onkruid zorgt ervoor dat een hele reeks microfauna beschutting en voedsel vindt op grondniveau; onder hen bevinden zich zeker de helpers van de tuinier! Denk maar aan de bijen en hommels die binnenkort op zoek gaan naar paardenbloemen!
De wortels van deze wilde planten vormen een netwerk dat voedingszouten absorbeert en vasthoudt, waardoor de grond mycorrhizae krijgt. De reeds aanwezige mycorrhizae zijn een aanwinst voor de toekomstige groei van groenten: hun wortels hebben meer kans om goed gemycorrhizeerd te zijn en daardoor beter te presteren op het gebied van positieve uitwisseling van voedingsstoffen (en andere).
Om al deze redenen is het niet nodig om het karwei van het “volledig wieden” – met de hand, dat spreekt voor zich – te plannen zodra de eerste mooie dagen aanbreken. Door de moestuin in verschillende kleine percelen te verdelen, kun je het werk verdelen en onkruid wieden wanneer het nodig is, zonder je schuldig te voelen!
- Waar de grond kaal is, is het een goed moment om een groenbemester te zaaien, op voorwaarde dat het gebied wordt gebruikt voor een gewas dat midden mei of juni begint.
Zaai zo vroeg mogelijk groenbemesters op percelen waar pas in mei groenten zullen groeien.Dit geeft de groenbemester de tijd om te groeien en nuttige biomassa te produceren, die kan worden gebruikt als mulch of kan worden toegevoegd aan de compost. In theorie moet een groenbemester worden gemaaid voordat de bloemen zich vormen: in dit stadium produceert de plant geen biomassa meer, maar gebruikt hij zijn energie om bloemen en zaden te produceren. Maar bloemen zijn interessant voor insecten!
Mosterd is een zeer snelgroeiende plant, maar het heeft geen mycorrhiza en behoort tot dezelfde botanische familie als kool, dus het moet niet worden gebruikt voordat kool is geteeld. Phacelia, die niet tot een van de groentefamilies behoort, kan worden gebruikt voordat er gewassen worden gekweekt en het creëert verschillende mycorrhizae. Andere planten die hiervoor gebruikt worden zijn rode klaver, boekweit, alfalfa en hanenkammetjes, elk met hun eigen specifieke indicaties.
Groenbemesters worden gewoon uitgezaaid op grond die is losgemaakt, zelfs ruw.
- Voordat je echt begint met tuinieren en het controleren van de gewassen, kan het nodig zijn omde paden tussen de bedden te onderhouden. De mulch die in het vorige seizoen werd verspreid, is samengeperst en gedeeltelijk in de grond opgenomen, dus er moet een goede laag worden aangebracht tot de winter.









